ED: CDA Someren verder met Leefbaar en Lijst 6

Het Eindhovens Dagblad meldt vandaag:

SOMEREN – De politieke verhoudingen in Someren zijn de afgelopen twee weken flink verstoord geraakt. Het CDA, de grootste partij, dreigde even buitenspel gezet te worden. Maar er is een oplossing: de partij kiest nu voor een samenwerking met Leefbaar Someren en Lijst 6.

De uitkomst is dat Someren de meest krappe coalitie krijgt die mogelijk is: 9-8.

CDA'er Willy Hanssen hoopt, dat als alle emoties zijn gezakt, dat zich alsnog een vierde partij bij de nieuwe coalitie aansluit. "We hebben alle partijen een kans willen geven. Vier jaar geleden was het verwijt: het gaat te snel. Nu gaat het te langzaam. Als formateur doe je het niet snel goed."

Vierde partij bij coalitie lijkt uitgesloten

Het lijkt uitgesloten dat een vierde partij zich nog aansluit bij de nieuwe coalitie.. "Dat gaat echt niet gebeuren. We laten ons niet veertien dagen aan een stuk afzeiken en dan ons aansluiten bij die coalitie zeker..", aldus Guido Schoolmeesters van Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII. Hij sloot woensdagmiddag een verbond met PvdA en Lijst Someren-Heide. Dat verbond blijft staan, zo bevestigen ook Theo Maas (pvdA) en Wim Jaspers (Lijst Someren-Heide).

Het CDA wilde aanvankelijk een brede coalitie met Gemeenschapslijst, Lijst 6 en de PvdA. Die coalitie zou steun krijgen van Leefbaar. Er ontstond echter discussie over de wethouderskandidaten. De Gemeenschapslijst is tegen de benoeming van Leon van de Moosdijk (Lijst 6). Ook was er onenigheid over hoeveel fte iedere wethouder kreeg.

bron: ED.nl