ED: 'Akkoord over Kerkendijk Someren lijkt nog ver weg'

Het Eindhovens Dagblad schrijft over het voorstel van wethouder Leon van de Moosdijk, over de rehabilitatie van de Kerkendijk van Someren naar Someren-Heide:

SOMEREN - Overeenstemming over hoe de Kerkendijk-Noord in Someren moet worden opgeknapt lijkt nog ver weg. In de raadscommissie Ruimte werd donderdag duidelijk dat de meningen van de diverse partijen over wat de beste aanpak is om deze doorgaande weg op de schop te nemen, ver uiteenlopen.

'Er waren er drie voorgelegd. Bart de Groot van Gemeenschapslijst Someren-Eind mist variant vier' ,,Of eigenlijk variant 0.5.'' De Groot doelt daarmee op de manier waarop de Kerkendijk-Zuid is gerenoveerd: het behouden van de onderbouw van de verharding. Hierdoor konden veel bomen blijven staan en werd daarnaast 350.000 euro bespaard. ,,Op de Kerkendijk-Noord kan met deze aanpak misschien wel zeven of acht ton bespaard worden'', vermoedt De Groot.

Deze variant is echter niet opgenomen in het collegevoorstel, onder meer vanwege smallere bermen en omdat Brabant Water onder de Kerkendijk-Noord de leidingen wil vervangen. 

De drie voorgestelde varianten komen samengevat neer op één vorm waarin de bomen behouden worden, één waarin kabels en leidingen verlegd worden en bomen worden verplaatst en een variant waarin de bomen aan twee zijden verschijnen. Die is het duurst (ruim 2,2 miljoen) en vereist onteigening, maar geniet desondanks de voorkeur van Leefbaar Someren en Lijst 6. 

PvdA'er Angelique van Wissen vindt geen van de drie voorstellen 'het helemaal'. Ook Lijst Someren-Heide ziet weinig heil in de plannen. De raad mag zich er binnenkort over uitspreken, maar De Groot concludeert al dat het stuk daar helemaal niet rijp voor is. 

In het voorjaar van 2018 wil de gemeente de weg onderhanden nemen.

Bron: ED.nl - http://www.ed.nl/someren/akkoord-over-kerkendijk-someren-lijkt-nog-ver-weg~a903eb1f/